Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Wetswijziging laat op zich wachten: griffierechten voor lagere vorderingen blijven hoog

Geplaatst op: 03-01-2020, 09:48:21

Hoewel er rekening mee werd gehouden dat de verlaging van de griffierechten voor lagere vorderingen al per 1 januari 2020 zou worden doorgevoerd, is deze datum niet gehaald. Sterker nog: de griffierechten worden het nieuwe jaar verhoogd met de gebruikelijke indexatie. Hierdoor betalen ondernemers 499 euro aan griffierecht voor vorderingen van net iets meer dan 500 euro. 

Voor ondernemers die ook hun lagere facturen betaald willen krijgen, is dit een tegenvaller. “Het is jammer dat het wetsvoorstel voor lagere griffierechten nog niet kon worden ingevoerd per 1 januari 2020, aldus Lucien Ridderbroek van e-Legal incasso advocaten. “In onze incassopraktijk zien we dat de relatief hoge griffierechten als een hoge drempel werken. Hierdoor haken ondernemers regelmatig af om ook voor kleine facturen tot dagvaarding over te gaan. Het is gewoon niet uit te leggen dat voor vorderingen die net boven de 500 euro liggen 499 euro aan griffierecht moet worden betaald, terwijl er voor vorderingen tot 500 euro 124 euro dient te worden neergelegd.”

Kosten besparen 
Wel kan er op kosten worden bespaard door onnodige kosten te voorkomen. Een van de tips die e-Legal geeft, gaat over het direct door een deurwaarder laten uitvoeren van zogenaamde ambtshandelingen. Zo wordt voorkomen dat er een andere incassopartij tussen zit, hetgeen onnodig tijd en geld kost. “Bij kleinere, niet complexe incassozaken kan dit de moeite waard zijn”, zegt Ridderbroek, maar bij hogere vorderingen of complexere zaken is dit echter niet verstandig. We raden dan aan een specialist in te schakelen.”

Bron: bijdrage van Lawrence Spierings van 3 januari 2020 op www.wijlimburg.nl

Ga terug naar de vorige pagina